Motive traditionale romanesti. Simboluri si explicatii 

In ultimii ani am observat cu bucurie ca din ce in ce mai multi oameni apreciaza motivele traditionale romanesti. De la sprijinirea micilor intreprinzatori, promovarea ridicata in mass media sau adagarea pieselor vestimetare in garderoba noastra.

Aceste broderii bogate, unicat, cusute manual și cu multă atentie, fascinează prin frumusețea și originalitatea lor. Desi motivele traditionale romanesti ne sunt aproape de suflet prin istoria lor, cunoastearea povestilor si semnificatiilor lornu este intotdeauna pe deplin cunoscuta.

Prin acest articol putem descoperi mai multe despre cum ne putem adauga in garderoba noastra piese vestimentare cu motive si simboluri traditionale romanesti cu care chiar putem rezona.

Culorile

Romania simboluri motive traditionale

Culorile au o importanta aparte in portul popular romanesc, fiind specifice zonei geografice in care a fost realizata ia, dar si adaptate varstei femeii care urma sa o poarte, precum si statutului social al acesteia.

Rosul simbolizeaza viata, dragostea, pasiunea, focul. De aceea, iile traditionale brodate cu aceasta culoare erau destinate sa fie purtate mai ales de femeile tinere, casatorite de putin timp. Broderiile cusute cu rosu sunt probabil cel mai des intalnite, fiind caracteristice iilor din Vrancea (rosu aprins), dar raspandite si in alte zone, precum Arges, Valcea (rosu inchis si visiniu) sau Vlasca (rosu cald, ocru).

Albastru era culoarea aleasa de tinerele femei care deveneau mame.Predominanta in Muntenia, aceasta culoare simbolizeaza apa, energia creatoare si este reprezentata prin forme geometrice precum spirala si cercul.

Galben reprezentau energia solara, bucuria si caldura, un simbol al bogatiei pamantului si rodniciei, al astrului datator de viata si al spicelor aurii. Iile traditionale brodate cu galben erau imbracate in special de fetele tinere, nemaritate, care purtau cu mandrie broderiile vesele in culori aprinse, duminica, la hora din sat.

Albul este culoare cea mai des intalnita, fie in combinatie cu alte culori deschise, precum bej, galben sau crem, fie alaturi de culori vii, precum rosu sau albastru. Femeile care prefera iile cu broderie alba sunt caracterizate de optimism, bunatate, blandete si spirit nobil.

Pe vremuri, broderiile cusute cu fir negru, albastru inchis sau maro erau purtate de femeile in varsta si cu un anumit statut social, ca simbol al sobrietatii, incelepciunii si decentei. Acest tip de broderie era specific iilor cusute din zona Banatului, unde exista o inclinatie catre culorile sobre: brun, visiniu, negru, verde inchis.

Simbolurile

Port national romanesc

Simbolurile gasite in piesele de vestimentatie (ie, cojoc, camasa, itari), obiecte de podoaba (naframa, basma, batista) si obiecte uzuale din gospodarie. Aceste simboluri nu puse la intamplare pe acestea, fiind considerare magice sau purtatoare de noroc pentru stramosii nostru. In general, motivele variaza foarte mult de la frunze, elemente cosmice, animale, flori etc.

Simbolul solar este un motiv des brodat pe iile romanesti,evidentiat fie sub forma soarelui sau a florii-soarelui, cat si stilizat, sub forma unui cerc. Este un simbol ancestral, care vorbeste despre divinitate, despre caldura soarelui, datatoare de viata si generatoare de belsug, dar si despre ciclul vietii.

Simboluri florale sau vegetale

Foarte des intalnite pe iile romanesti sunt motivele inspirate de natura. Copacul sau ramurile sale, stilizate, simbolizeaza trainicia, intelepciunea, reinvierea sau viata.

Frunzele verzi sau florile colorate sunt simbol al prosperitatii si al prospetimii si sunt purtate cu drag atat de fetele din sat, cat si de femeile mature, mame sau bunici.

Simboluri inspirate de activitati

Nu putine sunt broderiile inspirate din viata de zi cu zi a satului romanesc, cum ar fi roata sau monedele – in satele de mestesugari sau pestii – in satele de pescari.

Simboluri stilizate sau geometrizate

Motivele geometrizate sau stilizate imbogatesc si ele iile traditionale romanesti, cum ar fi romburile, patratele sau cercurile.Liniile drepte simbolizeaza calea dreapta in viata, ascensiunea sociala si marirea. Cercurile vorbesc despre ciclicitatea vietii sau despre divinitate.

Articole motive traditionale romanesti

Fiecare regiune isi are propria personalitate si reprezinta o lume care nu ar trebui sa disparata o data cu trecerea timpului. Costumele populare, simbolurule si culorile sunt parte unei mosteniri nationale, a unei mitologii populare romanesti pe care trebuie sa facem tot posibilul sa o pastram pentru viitoarele generatii.

Pentru ca acum ati inteles mai bine despre motivatiile si simbolurile traditionale romanesti, va invitam sa le incercati pe cele din sectiunea noastra de ii traditionale.